Stern: "Küresel Isınma, Küresel Krizden Daha Tehlikeli"
 |
Dünyanın önde gelen iklim uzmanı; Nicholas Stern. |
İklimin korunmasına ilişkin başlayacak uluslararası müzakereler öncesinde uzmanlar, uyarılarını sürdürüyor: Küresel ısınmaya karşı önlem alınmaz ise neden olabileceği riskler, küresel krizden daha büyüktür.
ASIL KRİZ: "KÜRESEL ISINMA KRİZİDİR"
Nicholas Stern, Hong Kong'da düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada:
"Küresel ısınmayı göz ardı etmenin yarattığı riskler, mali sistemin yarattığı riskleri göz ardı etmenin yarattığı sonuçlardan çok daha büyük olacaktır" dedi.
Stern, 2006'da yayımladığı çığır
açıcı bir raporda, küresel ısınmaya karşı önlemler alınmamasının 1929'da başlayan Büyük Bunalım'a denk acılara yol açacağını söylemişti. Stern, bu noktaya dikkat çekerek:
"Bu çok önemli bir derstir, risklere karşı erken harekete geçilmeli. Bu durgunluktan çıkarılacak ilk dersin, ekonomide talebi artırmanın en iyi yolunun, gelecekte düşük karbonlu bir büyümeye odaklanmak olduğunu; bunun kitlesel kamu taşımacılığı, enerji ve yeşil teknolojileri içerdiğini" belirtti.
KARBON SALINIMI İLE İLGİLİ: KOPENHAG ZİRVESİ
Küresel ısınmanın arkasındaki
en büyük etken olarak görülen karbon salımının dünya çapında azaltılması için yapılacak bir anlaşmanın ele alınacağı toplantı ise, gelecek yılın sonunda Kopenhag'da yapılacaktır.
Çin'de geçen hafta yapılan Asya-Avrupa zirvesine katılan liderler, bu anlaşmanın yapılması gerektiği görüşlerinin değişmediğini belirtti ve son küresel mali krizin, bu anlaşmayı geciktirmek için bahane olarak kullanılmaması uyarısında bulundular.
Ancak İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin açıklamaları, AB'nin küresel ısınmayı önleme çabaları konusunda kuşku yarattı.
KARBON SALIMI KONUSUNDA: ABD VE ÇİN BAŞ AKTÖR
Ancak Stern, bu gelişmelere rağmen Kopenhag zirvesinde, karbon salımının 2050'ye kadar yüzde 50 azaltılmasını içeren bir anlaşmanın imzalanması şansının "çok yüksek" olduğunu söyledi. Ancak böyle bir anlaşmanın yapılabilmesi için en büyük karbon salıcısı ABD ile bazı değerlendirmelere göre bu alanda ABD'yi geçen Çin'in uzlaşması gerekiyor.
Stern, Çin ve AB'nin karbon salımı konusundaki bir anlaşmanın baş aktörleri olduğunu belirterek:
"İkisinden biri anlaşmayı engelleyebilir, ancak önleyeceklerini düşünmüyorum" dedi.
Çin'e yaptığı bir geziden yeni dönen Stern, Çin'in bundan sonraki 5 yıllık ekonomik planının; "düşük karbon salımı odaklı olacağını göreceğiz" diye ilave etti.
Güncelleme: 28/10/2008
dw.world.de, 27/10/2008 |