Plastik Şişe Kimyasal Maddesi: Kalp Hastalığıyla İlişkilendirildi
"The American Medical Association" bilimsel dergisinde yayınlanan makalede, insanlarda yapılan epidemiyolojik(belirlenmiş bir sebebe göre insan kalp sağlığını etkileyen denemelerin istatistiksel bir çalışması) çalışmaya göre, plastik gıda kaplarında genellikle bulunan bir bileşik, tip2 diyabet ve kalp hastalıklarıyla ilişkilendirildi.
AMERİKALILARIN %93'DEN FAZLASININ İDRARINDA: BP BULUNDU
ABD'den 2 grubun, kimyasalın güvenliği hakkındaki farklı fikirleri, kimyasal bisphenol A hakkındaki tartışmayı kızıştırıyor. BPA, gıda kutularında kullanılıyor. Bebek biberonları, plastik kaplar ve diş dolgularında da bulunuyor. Her yıl 2 milyon tondan daha fazla üretiliyor ve Amerikalıların %93'ünden fazlasının idrarında BPA'nın izine rastlandı.
Potansiyel tehlikeleri incelemek için kimyasalı, insanlardan daha yavaş bir şekilde metabolize eden (katalizleyen) hayvanlarda yapılan araştırmalarda, bu sonuçların güvenilirliğine dair soru işaretleri doğuruyor.
İngiltere, Exeter Üniversitesi'nden Tamarra Galloway ve ekibi tarafından yürütülen araştırmada 2003-2004 yılları arasında 1455 kişiden elde edilen verilerin analizi gerçekleştirildi.
Araştırmacılar, idrardaki BPA konsantrasyonuyla, belirli hastalıklar arasında bir ilişki olup olmadığına baktı.
BİSFENOL A MADDESİNE MARUZ KALMIŞ KİŞİLERDE: HASTALIKLAR
Yaş ve cinsiyet değişkenlerinin kontrol altına alınması sonrasında yapılan analizlerde yoğun bir şekilde Bisfenol A maddesine maruz kalmış kişilerde, dolaşım sistemi hastalığını geçirme riskinin 3 kat, tip2 diyabet hastalığına yakalanma riskinin ise 2,4 kat arttığı görüldü. Galloway:
"Bu sadece anlık bir gürüntüdür. Sonuçlar neden-sonuç ilişkisini kanıtlayamaz. Şimdi zaman içinde ne olduğunu bilmek istiyoruz."
Cincinnati Üniversitesi'nden BPA üzerinde 12 yıldan daha fazla çalışmış Nira Ben-Jonathan, makaleden etkilenmişti.
BPA'nın, insan yağ dokusunu nasıl etkilediğini inceledi. BPA'nın insilün seviyesini düzenleyen adiponektin hormonunu baskıladığını buldu. Bu baskılama, kişiyi diyabete yatkınlaştırıyor. Yale Üniversitesi'nden, primatlarda ilk BPA çalışmasını yapan gruptan Csaba Leranth, insanlarda çalışma yapılmasına çok ihtiyaç duyulduğunu belirtti:
"Elde edilen veriyi çok inandırıcı buluyorum" diye de ekledi.
"İNSAN VÜCUNDAKİ KİMYASALLAR: DİKKATE DEĞER"
FDA, geçen ay kimyasalın tehlike içermediğine dair taslak bir rapor yayınladı. Yalnızca bir kaç hafta sonra, Ulusal Toksokoloji Programı (National Toxicology Program) kimyasal hakkındaki son raporunu yayınladı. Buna göre, insan vücudunda şu anki kimyasal miktarlarının dikkate değer olduğunu belirtti.
NTP'nin müdürü John Bucher, çoğu insanın kimyasala maruz kaldığı dozlarda değişiklik olduğunu söylüyor. Çevresel çalışma Grubundan Anila Jacob, 2 grup arasındaki çelişkinin kanıta verdikleri önemdeki farklılıktan kaynaklandığını düşünüyor.
Anila Jacob, FDA'nın tamamen endüstri tarafından finanse edilen üç çalışmaya dayandığını söylüyor. FDA'nın akademik labaratuvarların yaptığı bağımsız çalışma sonuçlarını önemsemediğini de söylüyor. NTP'nin ise onları da hesaba katacağı görüşünde.
Philadelphia'dan kimyasal kalıt kurumundan(Chemical Heritage Foundation) Sarah Vogel şöyle diyor:
"Yeni rapor önemli olacak. Çünkü o labaratuvarda görülen etkileri doğruluyor. Bu hayvan modellerine güvenebiliriz. Biz harekete geçmeden önce epidemiyolojik çalışmaların geçmesi için onlarca yıl beklememeliyiz."
Güncelleme: 14/10/2008
Kaynak: "Plastic Bottle Chemical Linked to Heart Disease", newscientist, Çev. Şerife Bayrakçı, yaklasansaat.com, 16/09/2008.
Su Damacanalarındaki Tehlike!
Eğer damacananın altında üçgen geri dönüşüm logosu içinde 3 veya 7 rakamını görüyorsanız bu damacanalar sağlığınız açısından tehlike yaratıyor anlamına geliyor.
Bu geri dönüşüm işareti, damacananın yüksek oranda kimyasal madde içerdiğini gösteriyor. Özellikle de vücuda iki kat daha fazla zarar veren "biesphenol A"nın yüksek olduğunu gösteriyor. BPA olarak da bilinen "biesphenol A", kalp sağlığınızı bozuyor ve diabet riskini iki kat arttırıyor.
ABD'deki Peninsula Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmalar, BPA'ların karaciğer rahatsızlıklarıyla da bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. İngiltere Gıda Standartları Enstitüsü'nün açıklamasına göre gün içinde almış olduğunuz BPA miktarının vücut ağırlığınızla dengeli bir uyum içinde olması gerekiyor. Sahip olduğunuz kilo başına günde 50 mikrogram kimyasal madde "normal değer" olarak kabul ediliyor. Yani eğer vücut ağırlığınız 60 kilogram ise gün içinde alabileceğiniz en üst limitin 3000 mikrogram olması gerekiyor. Bu rakamın üstüne çıktığınız anda kalp, diabet ve karaciğer riskiniz iki kat artıyor.
Yüksek kolesterol, kan şekeri düzensizliği, yüksek kan basıncı, kanser ve nörolojik problemlerle de bağlantılı olduğu düşünülen BPA'nın vücuda zararı araştırılmaya devam ediliyor.
Amerika'da sağlıklı insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda altı yaş üstündeki her on kişiden dokuzunun risk taşıdığı ortaya çıktı. Çünkü gün içinde kullandığınız birçok plastik malzeme BPA içeriyor. BPA kimyasal maddesi, bebek biberonundan plastik şişelere kadar yüzlerce plastik malzemede bulunuyor. Konserve kutuları ve hatta CD'ler de buna dahil.
Eğer suyunuzu damacana veya şişeler içinde alıyorsanız altındaki üçgen logonun içinde "1" rakamı olmasına dikkat edin. Bu rakam damcananın BPA içermediğini gösteriyor.
stargazete, 25/09/2008
|