İklim Değişikliği: Vahşi Yaşamda Ölümcül Hastalıkları Artırıyor
 |
Vahşi Yaşamı Koruma Derneği'nin son belirlemelerine göre; "Kuş gribinden, sarı hummaya kadar bir düzine ölümcül hastalık, iklim değişikliğinden dolayı, daha hızlı bir şekilde yayılıyor."
Merkezi, Birleşik Devletlerdeki Bronx Hayvanat Bahçesi'nde olan ve 60 ülkede faaliyet gösteren dernek, patojenlerin küresel ısınmayla nasıl yayıldığı konusunda erken uyarıda bulunabilmek için, vahşi yaşamın daha iyi gözlenmesi konusunda ısrar ediyor.
Yukarıda bahsedilen ölümcül hastalıklar; kuş gribi, kene babesyası, kolera, ebola, parazitler, veba, laym hastalığı(*), alglerin neden olduğu kızıl gel-git hastalığı(**), Rift Vadisi Humması, uyku hastalığı, tüberküloz ve sarıhumma olarak sıralanmaktadır.
Derneğin başkanı, Steven Sanderson bu konuda şunları söyledi:
"Küçük sorunların, büyük sonuçları olabilir. Tıpkı İklim değiştikçe, vahşi hayvanların karşılaştıkları ve bulaştırdıkları hastalıklarda olduğu gibi. İklim değişikliği deyince akla, eriyen buz kütleleri ve kıyı şehirleri ile ülkelerini tehdit eden, yükselen deniz seviyeleri geliyor. Ama en az bu kadar önemli bir başka husus da, sıcaklık artışı ve düzensiz yağış miktarlarının, tehlikeli patojenlerin yayılmasını nasıl etkileyeceğidir. Vahşi yaşamdaki sağlık durumunun gözlemlenmesi, tehlike işaretlerinin nerede belireceğini anlamamızı ve buna karşılık, nasıl hazırlanacağımızı planlamamızı sağlayacaktır."
Birleşmiş Milletler İklim Paneli'ne göre; insanların fosil yakıtları kullanmasıyla oluşan sera gazı salınımları, sıcaklıkları yükseltip, yağmur rejimini bozacak ve sıcak dalgalarından, buzulların erimesine kadar, birçok etki oluşturacaktır.
Dernek üyesi William Karesh, Barcelona'daki Uluslararası Doğayı Koruma Birliği kongresinde, raporu sunmak için bir konferansta şunları söyledi:
"Binlerce yıldır insanlar, sağlık ve iklim arasındaki ilişkiyi biliyorlar. Bu rapor, çok kapsamlı değil, ancak insan ve hayvanları tehdit eden bulaşıcı hastalık çeşitlerinin tanımlanıp, örneklenmesi bakımından önem taşıyor."
(*) Laym Hastalığı: İnsanı genel felce ve ölüme sürükleyebilecek, çok tehlikeli bir hastalık olup, kenenin ısırması sonucu, insan kanına geçen bir bakteri yüzünden ortaya çıkar.
(**) Kızıl Gel-Git Hastalığı: Bazı fitoplankton türlerinin (Dinoflagellata), aşırı artması sonucu, deniz suyu yüzeyinin kırmızımsı, pembemsi, sarı, yeşil, mavi, esmer renge dönmesine denmektedir. Türkiye sularında kızıl gel-git, ilk kez 1950'li yılların ortalarında, İzmir Körfezi'nde belirlenmiştir.
Güncelleme: 11/12/2008
Kaynak: "Climate Change Seen Aiding Spread of Deadly Diseases", reuters, Çev. Furkan Kargıoğlu, yaklasansaat.com, 07/11/2008.
|