BM İklim Konferansı: Fare Doğurdu!
Polonya'nın Poznan kentinde yapılan "BM İklim Konferansı" sona erdi. İki hafta süren ve 190'dan fazla ülkenin katıldığı konferansta; yoksul ülkelere iklimin korunması için daha fazla yardım edilmesi yönündeki çabalar başarısız oldu. AB ve diğer ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin yardım talebini geri çevirdi. Konferansta, sera etkisine yol açan gazların salınımının azaltılması için somut bir karar alınamadı.
Çevre kuruluşları, konferansın hayal kırıklığı yarattığını açıkladı. Poznan'daki konferans, 2009 yılında Kopenhag'da yapılacak, Kyoto Protokolü'nün yerini alacak sözleşmenin, çerçevesinin çizileceği konferansa hazırlık niteliği taşıyordu. İklimin korunması için hazırlanacak sözleşmenin, 2013 yılında yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Uzmanlar uyarıyor: İklim değişikliğine karşı gerekli önlemler alınmazsa, dünyayı büyük felaketler bekliyor. Küresel ısınmanın neden olacağı kuraklık, su sıkıntısı, salgın hastalıklar, seller ve birbirini zincirleme izleyecek felaketlerin ardından gelen yoksulluk…
EN BÜYÜK ENGEL: ABD
Küresel ısınmaya karşı alınacak önlemlerde en büyük sıkıntı ise ABD ile yaşanıyor. ABD, ekonomisini olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle, atmosferi en çok kirleten ülke olmasına rağmen, Kyoto Protokolü'ne taraf olmamıştı. İklim politikaları nedeniyle eleştirilerin hedefi haline gelen ABD'nin, Bush yönetimi sonrasında harekete geçmesi bekleniyor. Zira ABD'nin, yeni seçilen Başkanı Barack Obama, döneminde ABD'nin, iklimin korunmasında öncü rol üstleneceği sözünü verdi.
Ancak ABD'nin yanı sıra, zengin Batı ülkeleri ile gelişmekte ve kalkınmakta olan ülkeler arasında da tartışmalar yaşanıyor. Hindistan ve Çin gibi kalkınmakta olan ülkeler, atmosferi daha çok kirleten sanayi ülkelerinin, daha etkin önlemler alması gerektiğini söylüyor. Küresel kriz nedeniyle iklim korumada çekimser davranmaya çalışan Avrupa ülkelerinin bu tutumu, konferansta eleştirilere neden oldu. Guyana Cumhuriyeti Devlet Başkanı Bharrat Jagdeo, şöyle konuştu:
"Avrupa eğer sadece refah dönemlerinde iklim korumaya destek verebileceği mesajı gönderiyorsa, o zaman gelişmekte olan ülkeler, Çin ya da Hindistan ne yapacak?"
AB'NİN İKLİM PAKETİNE ELEŞTİRİLER
Öte yandan; Alman çevre kuruluşları ile politikacılar, dün Brüksel'de sona eren ve iki gün süren AB Zirvesi'nde, iklimin korunması yönünde alınan kararları sert bir dille eleştirdiler. Yeşiller Partisi'nin Meclis Grup Başkan Yardımcısı Baerbel Höhn, AB'nin karara bağladığı iklim koruma paketini, "geriye atılmış bir adım" diye nitelendirdi. Höhn, Başbakan Angela Merkel'i de sanayinin önünde diz çökmekle suçladı. Çevreci Greenpeace kuruluşundan Karsten Smid'se, yenilenebilir enerji konusunda iklim paketinde alınan kararların tatmin edici olduğunu, ancak sanayinin, taleplerini pakette yer aldırmayı başardığını belirtti. Brüksel'de sona eren iki günlük devlet ve hükümet başkanları zirvesinde kabul edilen iklimin korunması paketinde, sanayiye ve özellikle de Doğu Avrupa'daki eski enerji santrallerine bazı konularda istisna hakkı tanıyor
Güncelleme: 14/12/2008
dw-world.de, 13/12/2008 |