"Karanlık Madde": İlk Kez Görüntülendi
ABD'nin California Üniversitesi astronomları, uzay teleskopları Hubble ve Chandra ile bir renklendirme tekniği sayesinde, optik görüntüler elde etti. Görüntülerde, mavi renkli görülen karanlık madde, hiç durmadan pembe renkli ve özellikle sıcak gazlardan oluşan sıradan madde kümelerinin içinden geçiyor. Güneş'in kütlesinden katrilyon kat daha büyük iki galaksinin çarpışması, saatte on milyonlarca kilometre hızla meydana geldi.
Büyük çarpışmadan sonra, her bir galaktik kümenin gazlarının hızı yavaşladı, ancak karanlık maddenin hızı düşmedi. Karanlık maddenin parçacıkları birbiriyle zayıf bir etkileşim içerisinde bulunuyor. Görüntüler, 2006'da iki galaksi arasındaki dev çarpışmanın sonucu oluşan, Bullet galaktik kümesi üzerinde yapılan gözlemi doğruladı.
Astrofizikçi Marusa Bradac, son gözlemin karanlık maddenin gizemli özelliklerini anlamada anahtar niteliğinde olduğunu belirterek:
"Karanlık madde, evrende sıradan maddeden 5 kez daha fazla. Bu araştırma, bildiğimizden çok farklı ve bizi oluşturan bir madde ile karşı karşıya olduğumuzu doğruluyor" dedi.
Araştırma, "Astrophysical Journal"ın gelecek sayısında yayımlanacak. Evrenin % 70'i yerçekimi gücüne karşın; evrenin genişlemesini açıklayan boşluk enerjisinden oluşuyor. Evrenin % 5'inde bilinen madde, % 25'i ise karanlık madde yer alıyor.
Güncelleme: 30/08/2008
stargazete, 28/08/2008
|