Buzulda 120.000 Yıldır Yaşayan Canlı: "Bir Bakteri"
Yeni tanımlanan bir bakteri türü, Grönland'da 120.000 yıldır içinde sıkışıp kaldığı buzdan canlı çıkmayı başardı.
Pensilvanya Devlet Üniversitesi'nden Jennifer Loveland-Curtze ve arkadaşları, Grönland buzullarında yaklaşık üç kilometre derinden buz örnekleri çıkardı. Bu buz örneklerinde, son derece küçük, bugüne kadar tanımlanmamış yeni bir bakteri türü keşfetti.
120.000 yıl önce oluşmuş buzul tabakasının içinde, o günden bu yana, düşük sıcaklık, eksik oksijen, yüksek basınç ve yetersiz besin koşullarında hayatta kalmayı başaran bakteri, yaşamın böylesi güç koşullarda nasıl sürdüğü merak konusu. Yeni keşfedilen bakteri, hemen her yerde karşılaşıldığı halde, hakkında çok az şey bilinen son derece küçük(ultra-small) bakterilerden biri.
Normal boyutlardaki bakterilerin geçemediği, en ince gözenekli filtrelerden bile geçebilecek kadar küçük boyutları, böylesi aşırı koşullarda hayatta kalabilmesinin açıklaması olabilir. Genetik olarak deniz çamurunda, bitki köklerinde ve balıklarda bulunan bazı bakterilerle ilişkilendirilen ve Chryseobacterium greenlandensis adı verilen bakteri, kutup buzullarında keşfedilen onuncu bakteri türü oldu.
Yeryüzündeki canlı kütlenin üçte biri ya da daha çoğu mikroplardan oluşuyor. Loveland-Curtze, yaklaşık 3 milyondan çok mikrop türü olduğunun tahmin edildiğini ancak bugüne kadar tanımlanmış tür sayısının 8000'den az olduğunu belirtiyor. Loveland-Curtze, keşiflerinin öteki mikroorganizmaların tanımlanması, üretilmesi ve özel yeteneklerinden yararlanılması açısından önemli bir adım olduğunu söylüyor. Ekip, çalışmalarının, hücrelerin nasıl hayatta kaldığı ve zaman içinde biyokimyalarını ve fizyolojilerini nasıl değiştirdiklerinin anlaşılmasına katkıda bulunacağını umuyor.
Güncelleme:14/08/2008
Kaynak: eurekalert.org (Murat Gülsaçan, Bilim ve Teknik, Ağustos 2008.) |