Tohum Saklama Merkezi: "Nuh'un Gemisi!"
 |
Global ısınmaya karşı alınan önlemlerden biri de tüm tahıl türlerinden alınacak tohumların, güvenli bir yerde toplanması.. Bunun için çağlar öncesinden model alınıyor...
Küresel ısınma ve nükleer silah araştırmalannda gelinen son nokta gösteriyor ki önümüzdeki yıllar dünya üzerinde yaşayan canlılar için hiç de kolay geçmeyecek. Bazı ülkeler "Dünya dışında koloniler kurmak" gibi ütopik fikirler üretirken, Birleşmiş Milletler ve benzeri uluslararası organizasyonların önderliğinde birçok ülke daha gerçekçi projeler üzerinde çalışıyor.
"Modern Nuh'un Gemisi" sayılabilecek bir proje kapsamında, dünya üzerinde bilinen bütün tahıl tohumlarının güvenilir bir yerde saklanması da bu projeler arasında.
Buz Dağında Tohum Bankası
Birçok hükümet, böyle bir projeyi kendi ülkesi için hayata geçirdi. 2000'li yılların başında Norveçli bilim adamlarının hazırladığı bir proje, dünya üzerindeki bütün bitkilerin tohumlarının aynı çatı altında toplanmasını ve saklanmasını öngörüyor. Bu proje kapsamında Norveç hükümeti, Kuzey Kutbu'na yakın olan Spitsbergen Adası üzerinde yarı buzul bir dağın içini oyarak burada tohumlar için bir "dünya merkez bankası" inşa etmeyi hedefliyor.
Dünya üzerindeki bütün bitki ve tahıl tohumlarının toplanmasını "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu" ortaklığında kurulmuş olan "Global Crop Diversity Trust" adlı kuruluş üstlendi. Bankanın inşaatına Mart ayında başlanması hedefleniyor. 2008 yılının ilk yarısında da inşaat bitmiş olacak ve tohumlar depolanmaya başlanacak.
Norveç hükümeti "tohum merkez bankasının" inşaatı için beş milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Bölgedeki dört adadan Spitsbergen Adası'ndaki yarı buzuldan oluşan dağ, 120 metre derinlikte oyularak, içine inşa edilecek merkezde, üç milyon tohum saklanabilecek.
Norveç anakarasından 1000 kilometre uzaklıktaki ada, ülkenin Kuzey Kutbu'na en yakın bölgelerinden biri. Proje yöneticilerinden Dr. Cary Fowler; Kuzey Kutbu'na bu kadar yakın bir adanın seçilme nedenini "Uzak olması, hem insan varlığının bulunmaması hem de ortam şartlarının kolay kolay değişmeyecek olması uzun soluklu olan bu proje için çok önemliydi" diyerek açıklıyor.
Projenin yerini belirlemeden önce birçok bölgeyi inceleyen proje ekibi, tohumların etkilenmemesi için dağda bulunan radyasyon oranı ve bölgenin jeolojik yapısını da dikkate aldı. Bölgenin bir modelini yapan araştırmacılar, küresel ısınma veya başka nedenlerden dolayı, 200 yıl içinde meydana gelebilecek bütün felaket senaryolarını göz önüne aldı.
Yapılan hesaplara göre, kuzey ve güney kutuplarındaki buzullar erise bile bu bölgenin su yüzeyinde kalacağı öngörülüyor. Ayrıca merkez bankası, dağın içine inşa edileceği için, mekanik sistem bozulsa bile, içerideki ısı, tohumların bozulmadan korunmasını sağlayacak. Hiçbir insan müdahalesine gerek duymaması nedeniyle sistem, kullanım hatalarından meydana gelebilecek sorunlara karşı da korumalı.
En Güvenli Yer Seçildi
Bu merkez, Dünya üzerinde bulunan; bütün tohum bankaları için, bir merkez bankası niteliğinde. Birçok ülkede tohum bankaları mevcut, fakat Filipinler'de yaşanan tsunami ve sel felaketinde olduğu gibi, bankanın su ve çamurla dolma, ya da yok olma ihtimali var... Oysa inşa edilecek olan bu "merkez bankası", benzerleri arasında en güvenlisi olacağı için, Dünya üzerindeki bütün tohumlardan birer örnek burada toplanacak.
Sonsaniye net,26/02/2007
|