Bal: "Öksürüğe Ve Boğaza İyi Geliyor"

ABD'de yapılan bir araştırma, çocuklara yatmadan önce verilecek bir tatlı kaşığı balın, öksürüğü hafifletebileceği ve daha iyi uyuyabileceklerini açıkladı.

Araştırmayı yapan, Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorlarından Jan Paul ve arkadaşları, bal ile öksürük ilacını karşılaştırınca, en iyi seçeneğin bal olduğunu belirttiler. Araştırmacılar balın; tahriş olmuş boğazı yumuşatabileceğini kaydettiler.

"Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine" dergisinde bu ay yayınlanacak olan araştırmada Paul, birçok ailenin, bu buluşlarına güveneceklerini ve annelerimiz haklıymış diyeceklerini söyledi.

Doktorlar, araştırma sırasında aileleri aracılığıyla, üst solunum yolu enfeksiyonu bulunan 105 çocuğun bir bölümüne, yaşlarına uygun dozda bal tadı verilmiş öksürük şurubu, diğerlerine sadece bal verdi. Çalışmanın sonunda, bal verilen çocukların daha iyi uyuduğu ve öksürüklerinin azaldığı, aileleri tarafından bildirildi. Bununla birlikte doktorlar, bir yaşın altındaki çocuklara, botulizm (ender rastlanan besin zehirlemesi) riski oluşturabileceği gerekçesiyle, bal verilmemesi uyarısında bulunuyor.

Güncelleme: 10/12/2007
cnnturk.com
04/12/2007

 

Gribe: "Limonlu Bal"

Kış mevsimine yaklaştığımız bu dönemde, gribal enfeksiyonlar da artmaya başladı. Grip, özellikle çocuklar ve yaşlılarda çok kötü sonuçlara yol açabiliyor. Bu yüzden, en ufak bir soğuk algınlığında bile, herkes antibiyotiğe sarılıyor. Ancak, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Tuğcu, gribal enfeksiyona, antibiyotik vermeyen hekimlerden. Tuğcu şunları söylüyor:

"Dünya Sağlık Teşkilatı'nın önerdiği üç şey var: Limonlu bal, zencefil ve karabiber. Bunlar, öksürüğe iyi gelmektedir. Ancak, öksürüğü oluşturan faktörü ortadan kaldırmaz. Burada hedef, öksüren kişiyi rahatlatmaktır. Zaten bu maddeler, balgamın çıkmasını ve öksürüğü kolaylaştırır. Bu yüzden ben, hiçbir zaman öksürük şurubu yazmam. Kızamık, kabakulak, nezle ve grip gibi viral hastalıklara ilaç vermiyorum. Eğer çocuk grip ise; buruna serum fizyolojik sıkmayı ve "limonlu balı" tavsiye ediyorum. Eğer çocuk çok küçük değilse, göğsüne viks de sürebiliyoruz" diyor.

Tuğcu, şunları ilave ediyor:

"Eğer tolore edebiliyorsa, çocuktaki yüksek ateşe de müdahale edilmemelidir. Bazı çocuklar, 38 derecede, bazıları da 40 derecede çok rahatsız olur. Eğer çocuk, yüksek ateşi olduğu halde oynuyor ve normal hayatına devam ediyorsa müdahale etmemek gerekir."

Güncelleme: 04/12/2007
maksimum.com 14/10/2004