Hamsi: "Zekayı Güçlendirir"

Metabolizma-Beslenme Uzmanı Doç.Dr. Ekrem Algün, iyot açısından son derece zengin olan hamsinin, zeka gelişimine çok büyük faydaları olduğunu söyledi.

Doç.Dr. Algün, şöyle konuştu:

"Hamsi bir protein deposu. Yağı, da Omega 3 asitleri açısından çok faydalı. Kalp-damar hastalıklarından koruyor. Yapılan bir araştırma, Omega 3 kapsüllerinin kullanımı, taze balık tüketimi kadar faydalı olmadığını ortaya koydu. Balıkta iyot var. İyot eşittir zekadır. İyotu çok tüketen uluslar, daha zeki olurlar. Bu kanıtlanmış. İyotu az tüketenlerin zeka oranı da düşük oluyor. Mesela çocuklara okula başlarken mürekkep yalatılırdı eskiden. Zeki olsunlar, kafaları iyi çalışsın diye. Mürekkep iyottur. Hamsi de iyot açısından zengindir ve zekayı geliştirir."

bugun.com 30/11/2007

Hamsi Yemeli: "Ama Nasıl?"

"İnsan vücudunun her hücresinde hücre zarı vardır. Bu hücre zarı, lipo protein katmanla sarılıdır. Yani bir yağ, bir de protein. Bu hücre zarındaki yağ, ana madde olarak omega-3'tür. Tek tük, omega-6 da içerir.

Biz yeşillikten uzaklaştıkça ve hayvanımızı da yeşillikten uzaklaştırdıkça, elimizde tek bir omega-3 kaynağı kaldı. O da doğal deniz balığı, kültür balığı değil. Halbuki insanın, her gün 1 gram omega-3 alması gerekiyor. Omega-6 yağ asitleri ile omega-3 yağ asitleri, vücudumuzda aynı enzimlerle metabolize edilir. Biz ayçiçeği yağı, soya yağı gibi yağlarla beslenip, çok omega-6 aldığımız için artık omega-3'e enzim kalmıyor. Diyelim ki hamsiyi, ayçiçeği yağında kızarttık, o hamsiden artık bize fayda gelmez.

Bütün yağlar, yağ asitlerinin karışımıdır. Onlar da 3'e ayrılır. Doymuş yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri. Çoklu doymamış yağ asitleri ikiye bölünür, onlar da omega-3 ve omega-6'dır. Bundan 40-45 yıl önce, omega-6 kolesterolü düşürüyor diye tüm topluma söyledik. Ayçiçeği ve mısırözü yağlarını tükettirdik. Fakat sonra anladık ki bu yağlar iyi kolesterolü de, kötü kolesterolü düşürdüğü oranda düşürüyor. Bizim kolesterol açısından sağlıklı olmamızdaki unsur iyi ve kötü arasındaki dengedir. İkisini birden düşürürse, denge bozulmamış olduğundan herhangi bir iyilik elde etmiş olmuyoruz."

DEPRESYONUN ÇARESI

"Omega-6'yı o kadar fazla alıyoruz ki, almış olduğumuz azıcık omega-3'ü de, değerlendirmeden vücuttan hemen atıyoruz. Omega-3 olmayınca, hücre duvarına veremiyorsunuz. Hücre duvarı da omega-3'ten oluşuyor. Vücut da asıl malzemeyi bulamadığı zaman, gecekondu yapar gibi ne bulursa onunla hücreyi onarıyor. Omega-3 yerine, omega-6 yağ asidi olan araşidonik asidi kullanıyor. Ama bu asit, bütün stres komalarının hammaddesidir. Gecekondunuzu el bombasıyla örmüş oldunuz. Dışardan biri taş atsa havaya uçacak. Omega-3'ten zengin beslenen toplumlarda, depresyon çok az oranda görülüyor. Zihinsel performans artıyor. Beynimizdeki toplam yağ asidinin yarısı, omega-3 olmak zorunda. Ama biz vücudumuza bunu sunamıyoruz."

Güncelleme: 30/11/2007
Prof. Dr. Kenan Demirkol, (lokman-hekim.net)