Karınca Milletindeki Dayanışma Bilinci!

|
Karıncalar, yolu kolaylaştırmak için boşlukları kapatıyorlar. |
Karınca ordusunun ekip çalışması üzerine araştırma yapan bilim adamları, karıncaların bir görevin yerine getirilmesi için, arkadaşlarının kendi üzerlerinden geçmesine müsaade ettiklerini ve bunun için de hazırlık yaptıklarını ortaya çıkardı.
Bristol Üniversitesinden bilim adamları, karıncaların inişli çıkışlı bir arazi üzerinde yemek arayışını dikkatle incelediler. Onlardan bazılarının, delikleri tıkamak için kendi vücutlarını kullandığını gözlemlediler.
Hatta içlerinden hangisinin bedeni deliği kapatmak için en uygunsa, onun seçildiğini saptadılar. Karıncaların kullandığı bu teknik, sayıları 200.000’e varan gurubun geri kalanının, yiyecek ve yuva arasında daha hızlı bir yol izlemelerini sağladı.
Araştırma, ‘Hayvan Davranışları’ dergisinde yayınlandı. Sözü edilen gurup ilk kez, böceklerin anayurdu olan Panama’daki yağmur ormanlarında, karınca ordusunun alışılmadık davranışlarının farkına vardı.
Araştırmacılar, daha kapsamlı inceleme yapabilmek için, karınca ordusunun yolu üzerine, farklı boyutlarda çeşitli delikler açılmış tahta kalaslar( plakalar) ilave etti.
Karıncaların gerçekten de delikleri tıkadığını gördüler. Aynı zamanda ekip, tıkaç görevi yapan karıncaların, kendilerine en uygun olacak delikle eşleştirmek istediğini de keşfetti.
Deliği Kapatmak İçin: Sallanma
Makalenin yazarı ve Bristol Üniversitesinde biyolog olan Dr. Scott Powell’ın açıklaması şöyle:
“Karıncaların kolonileri içinde boyutları 2 mm’den 1 cm’ye kadar değişen büyük farklılıklar gösterir. Karıncalar bir deliğe rastladıklarında geçemiyorlar, bunun yerine deliğin etrafını dolaşıyorlar ve sonra bacaklarını ayırıp, o deliğe uygun olup olmadıklarını kontrol etmek için ileri-geri sallanıyorlar. Eğer çok büyüklerse yolculuğa devam ediyorlar ve başka bir karınca oraya gelip, aynı yolla kendini ölçüyor. Bu işlem, uygun büyüklükte bir karınca deliği kapatana kadar devam ediyor.”
Dr. Powell, BBC haber websitesine, olayın devamını şöyle anlattı:
 |
Trafik azaldığında karınca kaçıp eve doğru hareket ediyor. |
“İşte tam bu noktada karınca artık bir ‘canlı zemin’ haline geliyor. Karınca, yol boyunca ileri geri yürüyüp yiyecek temin etmek için uğraşan binlerce karıncanın üzerinden geçebilmesi için her seferinde saatlerce deliğin üstünde kalıyor. Günün sonunda, nihayet trafik azaldığında, hareketsiz bir tıpa biçimindeki karınca, bunu sezerek, deliğin ağzından çıkıp eve koşuyor.”
Bilim adamları, karınca ile tıkalı düzgün yüzeylerin yiyecekten yuvaya izlenen yolda gidiş-gelişi hızlandırdığını buldular. Ayrıca bu karınca ordusu, diğer karınca türlerinden oluşan karınca ordusuna ve diğer böceklere göre, yuvasına günde daha fazla yem götürebiliyor.
Dr. Powell diyor ki:
“Bizim araştırmamız açıkça gösteriyor ki; işçi karınca azınlığı tarafından icra edilen bu basit ama yüksek uzmanlık isteyen bu davranış, çoğunluğun performansını arttırabiliyor ve topluluğun tümü için belirgin bir kazanç ile sonuçlanıyor.”
Güncelleme: 07/06/07
Kaynak: "'Living Plugs' Smooth Ant Journey", BBC news.com, Çev: Tuğba Ünal, 26/5/2007.
|