Yapay Kan Geliştirildi

Sheffield Üniversitesi bilim adamları, acil durumlarda, gerçek kanın yerine kullanılabilecek “yapay kan” geliştirdi.

Yapay kan, askeri uygulamalarda muazzam bir etkiye sahip olabilir. Çünkü plastikten yapılmış yapay kanın taşınması ve saklanması kolaydır. Doktorlar, yoğun bir karışım olan yapay kanı, kan paketlerinde taşıyabilecek ve suda çözerek hastalarına verebilecekler. Bu yöntemin, hastaya sıvı kanı nakletmekten daha kolay olduğu görülmektedir.

Bağışlanmış kanların, raf ömürleri ancak 35 gündür ve sonra hemen atılması gerekir. Ayrıca bu kanın saklanması için soğutucu şarttır. Oysa suni kan, çok daha uzun zaman dayanabilir ve oda sıcaklığında saklanabilir.

Yapay kan; tıpkı hemoglobin molekülü gibi çekirdeğinde demir atomu bulunan plastik moleküllerinden yapılmıştır. Bu moleküller, oksijeni kendisine bağlayabilir ve vücudun diğer bölümlerine taşıyabilir. Küçük plastik molekülleri, hemoglobin moleküllerinin doğal boyutları ve şekillerine benzer tarzda bir ağacın dallanma yapısına uygun şekilde bir araya gelirler. Bu, demirin, oksijeni akciğerlerde bağlayıp vücutta serbest bırakabilmesi için uygun ortamı oluşturur.

Bilim adamları, henüz çalışma aşamasında olan bu yöntemin, özellikle askeri uygulamalarda çok faydalı olacağını düşünüyor. Ayrıca temel maddenin plastik olduğu için de maddi olarak fazla bir miktar teşkil etmiyor. Bilim adamları şimdilerde, biyolojik testler için uygun olan son bir prototip oluşturmak için yeni bir fon arıyor.

Sheffield Üniversitesi Kimya Bölümü’nden son beş yıldır yapay kan üzerinde çalışan Dr. Lance Twyman şunları söylüyor:

“Bu ürünün sahip olduğu potansiyel ve hayat kurtaracağı gerçeği bizi heyecanlandırıyor. Kazalarda ve savaşlarda çoğu insan, yüzeysel yaralanmalar sonucu hastaneye gitmeden kan nakli yapılamadığı için ölmektedir. Bu ürün, kandan daha kolay saklanabilir, bu da büyük miktarlarda kanın, ambulans ve askeri kuvvetlerce kolayca taşınabilmesi anlamına geliyor."

"Ümit ediyoruz ki, gelecekte bu sadece bir prototip olmaktan çıkacak, insan yaşamında ve yaralanmalarında kullanılan gerçek bir ürün olacaktır."

Güncelleme: 18/05/07
Kaynak:
"Scientists Develop Artificial Blood", issued by University Of Sheffield, Çev. Furkan Eser, 14/5/2007.